ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ηρακλείου για ακρίβεια: Η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» του κ. Μητσοτάκη γίνεται εφιάλτης για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ΜμΕ

(Φωτο: ImageOnline / Κώστας Μεταξάκης)

“2,5 χρόνια ΝΔ και πλέον η κοινωνία δεν αντέχει” – Κοινή συνέντευξη τύπου από τους βουλευτές Ηρακλείου και τον συντονιστή Δ. Κλαράκη, με θέμα την ακρίβεια που πλήττει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα, τις πολιτικές εξελίξεις και το επικείμενο συνέδριο του κόμματος

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Ηράκλειο η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηρακλείου και οι βουλευτές του κόμματος που εκλέγονται στον νομό Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης, καθώς και ο συντονιστής της Ν.Ε Ηρακλείου, Δημήτρης Κλαράκης, με θέμα την ακρίβεια που πλήττει την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα, τις πολιτικές εξελίξεις και το επικείμενο συνέδριο του κόμματος.

Ο βουλευτής Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί αυτοπροσώπως, λόγω προσωπικού θέματος που τον ανάγκασε να βρεθεί σήμερα στην Αθήνα, αλλά απέστειλε σχετική του παρέμβαση.

Δ. Κλαράκης: Δύο μίση χρόνια ΝΔ και πλέον η κοινωνία δεν αντέχει

Ο κόσμος δυστυχώς αυτές τις μέρες ζει στη σκιά ενός πολέμου, ενός πολέμου που γίνεται δίπλα μας. 

Παρακολουθούμε όλοι μας με εξαιρετικά μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία. 

Και αυτονόητα καταδικάζουμε απερίφραστα τις πολεμικές επιχειρήσεις – την εισβολή – της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της χώρας. 

Kαι ασφαλώς καταδικάζουμε και την αναθεωρητική λογική στην οποία βασίζεται. 

Η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει κάθε διπλωματικό μέσο για να εξασφαλιστεί η ειρήνη και να επανέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Δυστυχώς όμως η ΕΕ αποδεικνύεται ως τώρα, ακόμα μια φορά, κατώτερη των περιστάσεων.

Παράλληλα, πρέπει κάθε μέριμνα να ληφθεί για στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας και των Ελλήνων πολιτών που διαμένουν στην Ουκρανία καθώς και για την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας από την κυβέρνηση.

Η επίλυση διαφορών με την παράνομη εισβολή, κατοχή με τη χρήση στρατιωτικής βίας, η τακτική του αναθεωρητισμού των διεθνών συμβάσεων και της αλλαγής των συνόρων μόνο δεινά παρήξε και θα παράξει. Απ όπου κι αν προέρχεται. 

Ειδικά η Ελλάδα οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική γιατί τα δικά της ζωτικά εθνικά συμφέροντα απειλούνται διαχρονικά από τέτοιες μεθοδεύσεις. 

Σε κάθε περίπτωση μόνοι χαμένοι είναι στο τέλος οι λαοί. 

Ο πόλεμος αυτός με βεβαιότητα θα προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση, μετακινήσεις πληθυσμών και παράλληλα θα ανεβάσει τις ήδη υψηλές τιμές στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης.  

Στην Ελλάδα βέβαια η κατάσταση ήταν τραγική και πριν την έναρξη των πολεμικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία.

Δύο μίση χρόνια ΝΔ και πλέον η κοινωνία δεν αντέχει. Παντού κυριαρχεί μια γκρίζα, δυστοπική εικόνα που θυμίζει τα πρώτα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. 

Κάθετη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, ανεργία, ακρίβεια και επιπλέον ο υψηλότερος πληθωρισμός απ το 1997 και τον καιρό της δραχμής, στο 6,2%.

Νοικοκυριά, εργαζόμενοι, επαγγελματίες, επιχειρηματίες σαρώνονται απ το κύμα της ακρίβειας, της αβεβαιότητας, εν μέσω μιας πανδημίας που οδήγησε στο θάνατο 25.000 συνανθρώπους μας.

Και από την άλλη έχουμε μια ακραία νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που με ιδεολογική εμμονή αποδομεί το κοινωνικό κράτος, ξεπουλά το δημόσιο πλούτο, κάνει μπίζνες, φτωχοποιεί την κοινωνία και αδιαφορεί επιδεικτικά για την καθημερινότητα των ανθρώπων. 

Το βενζινάδικο, οι διάδρομοι του σούπερ μάρκετ είναι ο καθημερινός εφιάλτης όλων των μη προνομιούχων, των κανονικών ανθρώπων της εργασίας.

Έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη γιατί έκλεισαν χωρίς σχέδιο τις μονάδες φτηνού λιγνίτη και ξεπούλησαν τη ΔΕΗ, ενώ εξήρτησαν πλήρως τη χώρα απ την εισαγωγή ενέργειας και το φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα αν και 19 χώρες της ΕΕ προχωρούν σε μειώσεις του φόρου στα καύσιμα, προτροπή ακόμα και της κ. Λαγκάρντ, στην κυβέρνηση κωφεύουν, μιλάνε για δημοσιονομικό χώρο και μας λένε ότι αυτοκίνητα έχουν μόνο οι πλούσιοι.

 Ήδη όμως το Μαξίμου ΑΕ έχει προβεί σε απευθείας αναθέσεις 6,7 δις ευρώ σε ημετέρους. Μόνο για τους πολίτες δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για να ανασάνουν.

Έταξαν γαλάζιο ουρανό και αντ αυτού έφεραν σύννεφα και γκρίζο, μια βαρυχειμωνιά στον τόπο, μια κατάσταση που δεν μας αξίζει. 

Η χειρότερη κυβέρνηση μεταπολιτευτικά. 

Έχει έρθει πια η ώρα για πολιτική αλλαγή, για να δοθεί προοδευτική διέξοδος στα σημερινά αδιέξοδα που την οδήγησε η νεοδεξιά κυβέρνηση της ευημερίας για τους λίγους, της μιζέριας για τους πολλούς, της εξυπηρέτησης της οικονομικής ολιγαρχίας και των συμφερόντων της.

Σε αυτή την πολιτική συγκυρία ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ οδεύει στο τρίτο συνέδριο του. 

Ένα συνέδριο τομή στα πολιτικά πράγματα, ορόσημο για την συγκρότηση της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης, που θα εκφράσει τα όνειρα, τις αγωνίες και τις ελπίδες της κοινωνίας. Με ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό, προοδευτικό, αριστερό. 

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, ό,τι και αν ψήφισαν στο παρελθόν, σε ένα ανοιχτό δημοκρατικό κάλεσμα, να ενώσουμε τις φωνές μας, να συγκροτήσουμε ένα πολιτικό μέτωπο ελπίδας, ανατροπής, νίκης για να αποτινάξει ο τόπος το δεξιό ζυγό που μας στερεί το οξυγόνο, το φως, τα όνειρα. 

Καλούμε τους πολίτες να ενταχθούν στο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να συνταχθούν στον κοινό μας αγώνα για ένα καλύτερο αύριο, για μια πιο δίκαιη κοινωνία, για να συνδιαμορφώσουμε την μεγάλη προοδευτική παράταξη που θα φέρει την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή.

 Μέσα απ τον isyriza, στα γραφεία μας τόσο της Ν.Ε (Μάχης Κρήτης αρ.3), όσο και των τοπικών μας Οργανώσεων Μελών τους περιμένουμε να μιλήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις, προβληματισμούς, σκέψεις.

Ν. Ηγουμενίδης: Είναι πλέον μονόδρομος μια προοδευτική κυβέρνηση

«Οι δραματικές εξελίξεις στην Ουκρανία βρίσκουν εντελώς απροετοίμαστη την Ελλάδα. Η εισβολή στην Ουκρανία βρίσκει τη χώρα μας να καταγράφει ήδη πανευρωπαϊκά ρεκόρ ακρίβειας στις τιμές καυσίμων και ενέργειας. Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει θεατής αφήνοντας τη χώρα μας  με την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και με αύξηση της εξάρτησης της Ελλάδας από το φυσικό αέριο λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης, την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη μειώνει την έκθεσή της. Είναι χαρακτηριστικό ότι το φυσικό αέριο πριν τις σημερινές αρνητικές εξελίξεις στην Ουκρανία το πληρώναμε ήδη 30% ακριβότερα από τη Βουλγαρία, κάτι που βιώνουν όλοι οι πολίτες στην τσέπη τους εδώ και μήνες.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας μεγάλης κοινωνικής έκρηξης. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα, έστω και τώρα, να προετοιμάσει και να αποκαταστήσει την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας αλλά και την επάρκεια αερίου από άλλες πηγές με βάση τις συμφωνίες πλαίσιο. Και φυσικά να παρουσιάσει λύσεις και πρωτοβουλίες, τόσο στο εσωτερικό όσο και με την παρέμβασή της στην ΕΕ, που θα μειώνουν το κόστος ενέργειας για όλους τους καταναλωτές.

Σήμερα γίνεται ολοένα και πιο φανερό ότι συγκρούονται δύο γραμμές. Η  γραμμή της νεοφιλελεύθερης πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης που ενδιαφέρεται για την εξυπηρέτηση και διάσωση μέσα στη δίνη μιας βαθιάς οικονομικής και υγειονομικής κρίσης των ιδιωτικών συμφερόντων. Το μέγεθος των απευθείας αναθέσεων είναι η πιο απτή απόδειξη. Και από την άλλη, η γραμμή των κοινωνικών και δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου που βάζει πλάτη για ένα πλατύ μέτωπο με στόχο να βγει η κοινωνία όρθια και ισχυρή.  Είναι πλέον μονόδρομος μια προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίξει την κοινωνία ώστε μαζί με όλες μας τις δυνάμεις να ξαναβγάλουμε την οικονομία και την κοινωνία από αυτή τη βαθιά κρίση στην οποία την έβαλε 2,5 χρόνια τώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Χ. Μαμουλάκης: Ο πληθωρισμός έσπασε ρεκόρ 25ετίας με 6,2% – Η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» του κυρίου Μητσοτάκη γίνεται εφιάλτης για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ΜμΕ

Το τσουνάμι ακρίβειας που θα είχε περάσει μέχρι τα Χριστούγεννα, όπως μας έλεγε ο κύριος Γεωργιάδης, εξακολουθεί να διαλύει κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο πληθωρισμός κατέγραψε ρεκόρ 25ετίας τον Ιανουάριο με τις καθημερινές ανατιμήσεις να τσακίζουν κάθε νοικοκυριό, κάθε αγρότη, κάθε μικροεπιχειρηματία.

Οδηγούμαστε σε μια βαθιά κοινωνική κρίση με τα «λεφτόδεντρα» του κυρίου Μητσοτάκη να ανθούν μόνο για απ’ ευθείας αναθέσεις σε φίλους και για τα γαλάζια golden boys των 360.000 ευρώ το χρόνο!

Οδηγούμαστε σε μια νέα οικονομική κρίση με την κυβέρνηση να παραμένει εκτός πραγματικότητας.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!

Οι άμεσα υλοποιήσιμες προτάσεις μας, που κινούνται στο 3πτυχο στήριξη, ελάφρυνση, ρύθμιση μπορούν να προσφέρουν λύσεις:

1ον: Παρέμβαση στα τιμολόγια της ΔΕΗ

2ον: Μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα

3ον: Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα

4ον: Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ

Τρόποι υπάρχουν. Η πολιτική βούληση απουσιάζει. Και οι πολίτες πληρώνουν το τίμημα…

Ο πληθωρισμός έσπασε ρεκόρ 25ετίας με 6,2% – Η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» του κυρίου Μητσοτάκη γίνεται εφιάλτης για τα ελληνικά νοικοκυριά και τις ΜμΕ

Με αφορμή την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 6,2% για τον Ιανουάριο του 2022, τιμή – ρεκόρ των τελευταίων 25 ετών, αλλά και τις κυβερνητικές δηλώσεις περί «μιζέριας» και «γκρίνιας» ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Στο συν 22,6% το κόστος στέγασης, στο συν 5,2% το κόστος των ειδών διατροφής, στο συν 7,0% τα είδη ένδυσης – υπόδησης, στο συν 11,1% οι μεταφορές, στο συν 3,0% τα διαρκή αγαθά και η λίστα των αυξήσεων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΛΤΑΤ, δεν έχει τέλος.

Επιμένει ο κύριος Γεωργιάδης ότι ο ελληνικός λαός είναι «μίζερος» και «γκρινιάρης»; Έχει κάποια πρόβλεψη, όπως αυτή που έλεγε ότι οι ανατιμήσεις θα διαρκέσουν μέχρι τα Χριστούγεννα του 2021; Ο κύριος Μητσοτάκης έχει σκοπό να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και, ελλείψει δικών του προτάσεων, να αποδεχθεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα είδη διατροφής, της παρέμβασης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, την ενίσχυση των ευάλωτων νοικοκυριών και των μικρών επιχειρήσεων, καθώς και της στήριξης του εισοδήματος με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ;

Η «καταπληκτική ποιότητα ζωής» που ευαγγελίζεται ο κύριος Μητσοτάκης, γίνεται εφιάλτης για τα ελληνικά νοικοκυριά, τις πολύ μικρές, μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!».

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει και δεσμεύεται:

∙        Ανακτήσει του «Δ» στη λειτουργία της ΔΕΗ

∙        Εντολή, όπως συνέβη στη Γαλλία, για πάγωμα των τιμολογίων.

∙        Διαφορετική τιμολογιακή πολιτική.

∙        Ενεργοποίηση της ΡΑΕ και της Επιτροπής Ανταγωνισμού προκειμένου να υπάρξουν έλεγχοι και παρέμβαση στα καρτέλ.

∙        Μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα κατώτερα επίπεδα που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

∙        Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας στα βασικά αγαθά.

∙        Επιστροφή του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

∙        Αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.

Σ. Βαρδάκης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί απέτυχε παταγωδώς

Από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 μετράμε πληγές. Το μέλλον της εργασίας προδιαγράφεται δυσοίωνο και ζοφερό. 

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη με το ν. 4623/19 κατήργησε το βάσιμο λόγο και την αιτιολόγηση των απολύσεων, την ευθύνη αναθέτοντος, εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων, προωθώντας παράλληλα και συστηματικά την εγκαθίδρυση των εργολάβων στο Δημόσιο, πράγμα που είναι οπισθοδρόμηση για τα εργασιακά δικαιώματα και επιδιώκει την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. 

Διέλυσε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων, χωρίς ουσιαστικό λόγο. Υποβάθμισε πλήρως το ΣΕΠΕ, δίνοντας «σήμα» για ατιμώρητη γενικευμένη αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς. Περιόρισε δραστικά τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, η οποία στην πράξη θα είναι δυνατή μόνο με τη συναίνεση και των δύο μερών, υπονομεύοντας ευθέως την επίλυση των συλλογικών διαφορών.

Ακολούθησε ο 4808/21 – Νόμος Χατζηδάκη για την Προστασία της Εργασίας. Πώς ακριβώς προστατεύει η ΝΔ τον κόσμο της εργασίας; Καταργώντας το 8ωρο και διευκολύνοντας τον εργοδότη, με δικαίωμα πλέον να απασχολεί τον εργαζόμενο έως και 10 ώρες την ημέρα, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, αλλά με αντίστοιχη μείωση του χρόνου εργασίας σε άλλη ημέρα ή ρεπό ή πρόσθετη άδεια μέσα στο ίδιο εξάμηνο. Η συναίνεση του εργαζόμενου είναι περιττή. Αύξησε το ανώτατο όριο υπερωριών ετησίως. Εγκαθιδρύει εργάσιμη εβδομάδα 60 ωρών. Ματαίωσε και ποινικοποίησε τη συνδικαλιστική δράση, διευρύνοντας το πεδίο με βάση το οποίο μία απεργία μπορεί να κριθεί παράνομη από τα δικαστήρια. Ενώ ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό απεργιακών κινητοποιήσεων προσβάλλεται δικαστικά και κρίνεται «παράνομο και καταχρηστικό», τώρα θα είναι και ποινικά κολάσιμο. 

Κωλυσιεργίες και τραγικές καθυστερήσεις στις διαδικασίες κήρυξης της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ, κάτι το οποίο έχει αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, κυρίως υπονομεύονται και παραβιάζονται θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα για τους εργαζόμενους που δεν προστατεύονται από Σ.Σ.Ε..

Η Κυβέρνηση προωθεί συστηματικά αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και παράλληλα νομοσχέδια που διαλύουν το ασφαλιστικό σύστημα της χώρα μας.  

Ο πρόσφατος νόμος της Κυβέρνησης για τον ΕΦΚΑ θίγει τον πυρήνα της δημόσιας λειτουργίας, προωθεί την αδιαφάνεια και την αναξιοκρατία, πλήττει βάναυσα ασφαλισμένους, συνταξιούχους και εργαζόμενους. Μεγάλος διαφαίνεται ο κίνδυνος για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού οργανισμού και του συνταξιοδοτικού συστήματος γενικότερα και δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα, αφού με την εφαρμογή του νέου συστήματος ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, διακόπτεται η τροφοδοσία των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων από τις εισφορές των νέων εργαζομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.

Οι νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι τέτοιες που αποδυναμώνουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι πλέον δεν μπορούν να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Τα ευέλικτα σχήματα εργασίας, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, οι μισθοί πείνας, η μόνιμη ανασφάλεια, η άρνηση της Κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό, έχουν στρώσει εδώ και καιρό για τα καλά το ολισθηρό έδαφος της βαθιάς ύφεσης και της εξαθλίωσης των πολιτών. Μια κοινωνία που στενάζει εξαιτίας των κυβερνητικών ιδεοληπτικών εμμονών.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που κλήθηκε να διαχειριστεί απέτυχε παταγωδώς, με αποτέλεσμα να οδεύουμε σε φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί